KiNoRenma: vežbe meditacije, istezanja i disanja

KiNoRenma: vežbe meditacije, istezanja i disanja

Razmislite o sebi. Koliko puta ste osetili da vam telo poručuje bolom, umorom, ukočenošću, groznicom, ili otežanim disanjem da želi više pažnje od vas, da mu je potrebna nova energija, odmor od obaveza, mir u kome će moći da vam se obrati i od vas dobije odgovor?! Ceo život provedemo dišući, pa ipak, većina taj proces, najvažniji za sva živa bića, ostavlja neistraženim i u domenu nesvesnog. Čovek je jedini u stanju da svesno kontroliše disanje, zaustavlja ga, ubrzava ili usporava.Vitalnost ljudskog tela odražava se kroz pokrete maksimalnih amplituda, kao pokretljivost. Istezanje mišića, tetiva i ligamenata koji čine zglobove daje telu vitalnost, jer se cirkulacija i bolja ishrana svih ćelija direktno odražava na zdravlje celokupnog organizma.


Potreba da udahnemo je bez premca nasa najveca potreba i prirodni refleks. Zato je od ključne važnosti da vežbom udah pretvorimo u kontrolisani proces kojim osim pluća vazduhom ispunjavamo i stomak, stvarajući osećaj punoće, stabilnosti i snage.

Izdah je povezan sa iskorišćenjem prikupljene i suspregnute energije. Sve aktivnosti velikog intenziteta, preporučuje se da se obavljaju pri izdahu (podizanje tereta, manevri koji zahtevaju veliku brzinu i snagu, skokovi…). Tada je naša energija, kako fizički tako i duhovno usmerena ka spolja.Nakon snažnog, dubokog udaha, telo se opušta, ali ne do stanja mlitavosti, već do postizanja osećaja stabilnositi koji karakterišu smirenost i mekoća. Ova faza u porcesu disanja trebalo bi da se odlikuje našom najvećom unutrašnjom aktivnošću, jer se sveukupna svrha disanja – prikupljanje energije u telu, dešava upravo tada. Sva su čula usmerena ka unutra, da bi se svaki deo tela osetio, sagledao iz neposredne blizine, iznutra. Stanje anđodaze, potpunog spoljašnjeg i unutrašnjeg mira, presudno boji ovaj trenutak u vežbi. Zapravo, ovo stanje nam je neophodno.

Značaj uspostavljanja kontrole nad izdahom, ogleda se u mogućnosti da ga produžimo u skladu sa potrebom radnje koju vršimo, ili skratimo tako da postane energetsko koplje usmereno ka odabranom cilju – na Istoku poznato kao ’Kijai’.

Vežbama KiNoRenme istažujemo svoj unutrašnji svet, otvaramo nove mogućnosti za svoje potencijale, stvaramo harmoniju u sebi i sa svetom oko nas.

Ove mozete videti termine KiNoRenme Raspored

 

Ucitelj Jelena Vrzić, 5. Dan Aikikai Hombu Dojo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 4 =

Back to top